EHON-registratie voor docentenopleiders

efgdcefa
Op 11 maart 2016 (13.30 uur, te Utrecht) start de EHON-registratie voor docentenopleiders in het Hoger Onderwijs. Op basis van de ervaringen van een eerder gehouden pilot is besloten om het volgende aan te bieden:
1. Een begeleidingstraject bestaande uit inhoudelijke bijeenkomsten, intervisie en coaching;
2 Toets en certificeringsprocedure (criteria, vorm van het portfolio en het bewijsmateriaal).
Voor wie?
Docentenopleiders die in staat zijn de competenties onder verschillende condities tot z’n recht te laten komen, tenminste 2 jaar werkzaam zijn als docentenopleider en zijn ingezet in verschillende soorten trajecten/ trainingen en/of programma’s. Er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen. Daarna komen de belangstellenden op een wachtlijst.
Wat is  het certificeringstraject?
Het certificeringstraject is gebaseerd op het competentieprofiel docentopleider EHON. Dit profiel is opgesteld door een werkgroep uit de Studiegroep Onderwijskundige Professionalsering (SOP) van EHON.
Het traject wordt ondersteund met een startbijeenkomst en drie intervisiebijeenkomsten. Het traject duurt ongeveer een jaar en leidt tot een portfolio docentenopleider EHON. De begeleiding is in handen van zeer ervaren collega’s die in de pilotuitvoering ook zelf hebben gewerkt aan een eigen portfolio.
Gedurende het traject zijn deelnemers bezig met het beschrijven/ aantonen van de voorbeelden in het portfolio en het expliciteren van de gemaakt keuzes. Hiermee onderbouw je dat je over de competenties van docentopleider beschikt.
Door de intervisiebijeenkomsten is het mogelijk te leren van collega’s die bij andere instellingen werkzaam zijn. De begeleiders zorgen voor inspirerende voorbeelden en stellen ontwikkelgerichte vragen. De agenda van de bijeenkomsten wordt mede bepaald door de ervaring en de vragen van de deelnemers. Daarmee is flexibiliteit, maatwerk en de aansluiting met de dagelijkse praktijk mogelijk gemaakt. Door deze opzet wordt ook recht gedaan aan de diversiteit van het werkveld én de opleidingsactiviteiten van de verschillende instellingen.
Het portfolio wordt na afloop van het traject beoordeeld door onafhankelijke, ervaren beoordelaars. Een commissie van toezicht zorgt voor externe validering en kwaliteitsborging van de registratie.
Waarom deze opzet?
Door te kiezen voor een begeleidingstraject is de EHON registratie is niet louter gericht op beoordeling op basis van behaalde resultaten, maar vooral ook bedoeld voor verdere ontwikkeling van de docentenopleiders. Juist de reflectie op het vak en de uitwisseling met collega’s bij andere instellingen geeft het traject deze meerwaarde. Kortom een gedegen inspiratiebron voor verder ontwikkeling.
Hoe doe ik mee?
Omdat de EHON registratie een kostendekkende activiteit is zal er een vergoeding van €975,- per deelnemer worden gevraagd. Toekomstige deelnemers kunnen zich nu opgeven bij registratiedocentenopleider@ehon.nl. In januari 2016 zullen meer details worden bekendgemaakt.
Reserveer alvast de volgende data:

  • startbijeenkomst: vrijdagmiddag 11 maart
  • eerste bijeenkomst: vrijdagmiddag 8 april
  • tweede bijeenkomst: vrijdagmiddag 17 juni
  • slotbijeenkomst: vrijdagmiddag 14 oktober

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Plaats een reactie

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Meer lezen