Kwaliteitsborging van toetsing en de rol van examencommissies

Donderdag 20 november 2014 kwam de werkgroep KwaAcc (Kwaliteitszorg en Accreditatie) bijeen in Utrecht. We waren met 30 personen uit 18 instellingen/organisaties bij elkaar om van gedachten te wisselen over de kwaliteitsborging van toetsing en de rol van examencommissies daarbij.
Na een inleiding van Martine Pol van de Onderwijsinspectie, waarin onder andere aan de orde kwam dat examencommissies zich sinds 2010 meer richten op de kwaliteitsborging van toetsing, hebben we ons in groepen gebogen over een vijftal thema’s rond de deskundigheid en rollen van bij kwalitatief goede toetsing betrokkenen.
In de discussie naar aanleiding van het groepswerk kwam onder andere naar voren dat:
– de kwaliteit van toetsing alles te maken heeft met de kwaliteit van doelen en dat examencommissies daar dus ook iets van kunnen vinden
– examencommissies in nauw samenspel met de lijnorganisatie moeten opereren
– zij dit zowel moeten doen als het om de kwaliteit van toetsing gaat als bij onderwijsvernieuwingen.
Ook werd een tweetal oproepen gedaan voor medewerking aan het beperken van regeldruk:
– hanteer bestaande kaders zorgvuldig om aanvullende wetgeving te voorkomen en
– onderscheid kwalitatief zwakke toetsen van onregelmatigheden in het toetsproces.
In april hoopt KwaAcc de volgende bijeenkomst te beleggen. Suggesties voor thema’s en gastsprekers zijn welkom bij Hans Romkema (j.h.romkema@utwente.nl) en Johanneke Braaksma (j.braaksma@oo.ru.nl).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Plaats een reactie

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Meer lezen