SOP 2 daagse 10 en 11 juli Maastricht (online)

Op 10 en 11 juni jongstleden heeft de SOP-tweedaagse met het thema “Professionele identiteit van docenten” plaatsgevonden, deze keer georganiseerd door de Universiteit Maastricht (UM). Na een kort welkomstwoord sprak Rianne Letschert, Rector Magnificus van de UM, over het initiatief “Erkennen en Waarderen”. Binnen “Erkennen en Waarderen” wordt gewerkt aan verschillende carrièremogelijkheden en ontwikkelingstrajecten voor wetenschappelijk personeel, waaronder docenten. Aansluitend nam Manon Kluijtmans, Vice-Rector Teaching & Learning van de Universiteit Utrecht het woord en besprak in een interactieve keynote het onderwerp ‘Professionele identiteit, taken en rollen van docenten.”   

Na deze interessante opening van de SOP-tweedaage vonden diverse onlineactiviteiten plaats die het thema vanuit verschillende perspectieven behandelden. Denk hierbij aan het leren toepassen van een “Personal Interpretative Framework”, het bevorderen van het welzijn binnen professionele ontwikkeling en het bespreken van onderwijskwalificaties voor studenten en de professionele identiteit van de onderwijsontwikkelaar. Ook is besproken hoe een CPD-ambassadeur ingezet kan worden om CPD-activiteiten te promoten en innovatie binnen onderwijs te stimuleren, wat de functie is van coaching in het hoger onderwijs en de rol van docenten binnen “Global Citizenship Education”. 

Bij de afsluiting op vrijdag 11 juni bleek vooral dat de deelnemers het prettig vonden om thema’s met elkaar te bespreken en van elkaar te leren. De waardering van deze uitwisseling tussen diverse universiteiten en disciplines binnen docentprofessionalisering benadrukken dus het belang van de voorzetting van de SOP-activiteiten en men ziet uit naar de volgende editie. 

De sessies

Professionele identiteit, taken en rollen van universitair docenten

Manon Kluijtmans (UU) – Vice-rector for teaching and learning 

CPD-Ambassador, een nieuwe rol van docent

Natasa Brouwer (UvA)

Professionele identiteit van docenten

Lianne Loosveld (Maastricht University)

Professionele ontwikkeling en welzijn van academici

Inken Gast (Maastricht University)

Coaching in het hoger onderwijs: Wat en hoe?

Wendy Nuis (Maastricht University)

Reflectie

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Meer lezen