Een breed programma op een brede universiteit, de oudste club in de oudste stad

Op 5 en 6 juni werd de tweedaagse conferentie van de Studiegroep Onderwijskundige Professionalisering (SOP) voor het eerst in Nijmegen georganiseerd. Vrijwel van alle Nederlandse Universiteiten  en van enkele Hogescholen waren deelnemers aanwezig. In totaal 35.  De succesformule van deze conferentie werkte ook deze keer goed:  de deelnemers dragen zelf ideeën aan voor de invulling van het programma en verzorgen de workshops.  Een open uitwisseling van werkwijzen,ervaringen en ideeën staan voorop.  In de bijlage kunt u nogmaals het programma van de SOP tweedaagse vinden.
Presentatie SOP
Dit jaar was het programma zeer gevarieerd: Na een razend snelle “Pecha Kucha” waar de deelnemers door de Nijmeegse geschiedenis van ijstijd tot heden werden gevoerd, startte de eerste workshop over het gebruik van virtuele werelden in het onderwijs. Vervolgens werd de helft van  deelnemers aan het denken gezet hoe docenten hun kennis en ervaring beter kunnen delen bijvoorbeeld met behulp van de “Starfish” methode.  De andere helft kreeg te horen wat de eerste ervaringen zijn  met blended BKO (Basis kwalificatie onderwijs) cursussen op de TU Delft. Ook de volgende workshop betrof BKO: Hoe begeleid je en beoordeel je docenten bij het maken van een docentportfolio? Er werd een pittige discussie gevoerd over de beoordelingsprocedures. In de parallelworkshop  werden de deelnemers aan het werk gezet met de incidentmethode om problemen met collega’s diepgaand te bespreken of gingen ze letterlijk de wandelgang op: Echt luisteren blijkt nog niet zo makkelijk te zijn! De eerste dag eindigde met een interessante  rondleiding door het Dondersinstituut (Universitair instituut voor Cognition, Brain en Behaviour) vol met indrukwekkende apparaten, MRI metingen, weetjes over de verschillende hersenhelften.
Nijmegen2014_11a
De tweede dag startte met een historische rondwandeling door de oudste stad van Nederland. Terug op de Nijmeegse campus werd als eerste  de rol van de mentor bij de begeleiding van een digitaal portfolio onder de loep genomen. Welke problemen komen mentoren tegen?  Hoe zouden we ze kunnen professionaliseren?  In de volgende workshop werd iedereen uitgedaagd om op creatieve wijze verslag te doen van een discussie over het al dan niet betrekken van de brede leefwereld van studenten binnen een onderwijsomgeving. Na een zonnige lunch in de ‘Hortus Arcadie” sloten we af met een workshop over samenwerkend leren in een project. Alle subgroepen hadden een project bedacht dat over samen koken ging; het was duidelijk tijd  voor de afsluitende borrel.
Vol nieuwe ideeën en inspiratie op naar de SOP eendaagse op  26 november in Eindhoven!
De presentaties zijn alleen te bekijken voor EHON-leden die zich hebben aangemeld voor deze website.
20140606_085427

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Meer lezen