Een breed programma op een brede universiteit, de oudste club in de oudste stad
Op 5 en 6 juni werd de tweedaagse conferentie van de Studiegroep Onderwijskundige Professionalisering (SOP) voor het eerst in Nijmegen georganiseerd. Vrijwel van alle Nederlandse Universiteiten en van enkele Hogescholen waren deelnemers aanwezig. In totaal 35. De succesformule van deze conferentie werkte ook deze keer goed: de deelnemers dragen zelf ideeën aan voor de invulling van het programma en verzorgen de workshops. Een open uitwisseling van werkwijzen,ervaringen en ideeën staan voorop. In de bijlage kunt u nogmaals het programma van de SOP tweedaagse vinden.
Dit jaar was het programma zeer gevarieerd: Na een razend snelle “Pecha Kucha” waar de deelnemers door de Nijmeegse geschiedenis van ijstijd tot heden werden gevoerd, startte de eerste workshop over het gebruik van virtuele werelden in het onderwijs. Vervolgens werd de helft van deelnemers aan het denken gezet hoe docenten hun kennis en ervaring beter kunnen delen bijvoorbeeld met behulp van de “Starfish” methode. De andere helft kreeg te horen wat de eerste ervaringen zijn met blended BKO (Basis kwalificatie onderwijs) cursussen op de TU Delft. Ook de volgende workshop betrof BKO: Hoe begeleid je en beoordeel je docenten bij het maken van een docentportfolio? Er werd een pittige discussie gevoerd over de beoordelingsprocedures. In de parallelworkshop werden de deelnemers aan het werk gezet met de incidentmethode om problemen met collega’s diepgaand te bespreken of gingen ze letterlijk de wandelgang op: Echt luisteren blijkt nog niet zo makkelijk te zijn! De eerste dag eindigde met een interessante rondleiding door het Dondersinstituut (Universitair instituut voor Cognition, Brain en Behaviour) vol met indrukwekkende apparaten, MRI metingen, weetjes over de verschillende hersenhelften.
De tweede dag startte met een historische rondwandeling door de oudste stad van Nederland. Terug op de Nijmeegse campus werd als eerste de rol van de mentor bij de begeleiding van een digitaal portfolio onder de loep genomen. Welke problemen komen mentoren tegen? Hoe zouden we ze kunnen professionaliseren? In de volgende workshop werd iedereen uitgedaagd om op creatieve wijze verslag te doen van een discussie over het al dan niet betrekken van de brede leefwereld van studenten binnen een onderwijsomgeving. Na een zonnige lunch in de ‘Hortus Arcadie” sloten we af met een workshop over samenwerkend leren in een project. Alle subgroepen hadden een project bedacht dat over samen koken ging; het was duidelijk tijd voor de afsluitende borrel.
Vol nieuwe ideeën en inspiratie op naar de SOP eendaagse op 26 november in Eindhoven!
De presentaties zijn alleen te bekijken voor EHON-leden die zich hebben aangemeld voor deze website.