SOP meets SIG onderwijsprofessionalisering in België

Na afloop van de SOP Tweedaagse op 20/21 juni,  waar de UHasselt een voortreffelijke gastheer was, troffen de besturen van de Studiegroep Onderwijskundige Professionalisering (SOP, Nederland) en de SIG onderwijsprofessionalisering (Vlaanderen, onderdeel van LNO²).  

LNO² staat voor het Lerend Netwerk van OnderwijsOndersteuners. Het is een netwerk dat hogescholen en universiteiten wil verbinden rond thema’s waar de onderwijsondersteuner mee te maken krijgt. Dit doet ze door het organiseren van:

 • Thematische Special Interest Groups (SIGs)
 • Een jaarlijks congres. Het laatste LNO2-congres was 28 mei 2019. Wordt bezocht door 150-200 onderwijsondersteuners uit 5 Universiteiten en 13 Hogescholen. Er is een vrij uitvoerig archief van het programma en de presentaties op de website. Het loont de moeite daar eens doorheen te bladeren. www.lno2.be/archief/

Alle hoger onderwijsinstellingen zijn gratis lid van het netwerk. Het voorzitterschap en de stuurgroep wisselt tweejaarlijks. LNO2 heeft 4 Special interest Groups (SIG):

 1. SIG Onderwijstechnologie
 2. SIG Kwaliteitsontwikkeling
 3. SIG Evalueren van studenten
 4. SIG Onderwijsprofessionalisering

LNO² heeft een snel wisselend bestuur. Momenteel zijn de universiteiten vertegenwoordigd door UGent. Het bestuur komt een maal per jaar samen met de voorzitters van de SIGs.

Het doel van de SIG Onderwijsprofessionalisering is onderwijsondersteuners van universiteiten en hogescholen samenbrengen om een laagdrempelig netwerk uit te bouwen dat als klankbord kan dienen voor elkaar. Allerlei didactische thema’s, professionaliseringsactiviteiten en – methodes kunnen hierbij onder de loep genomen worden. Dit kan door het organiseren van studiedagen en workshops. De SIG Onderwijsprofessionalisering heeft een eigen LinkedIn pagina.

Besproken zijn de de onderstaande mogelijkheden voor samenwerking tussen de SIG onderwijsprofessionalisering en de SOP

Betreffende SOP- en SIG-activiteiten:

 • De besturen zullen elkaar regelmatig op de hoogte houden van wat er wordt georganiseerd.
 • Vertegenwoordigers van de SIG kunnen zich als “linking pin” inschrijven voor op de SOP-lijst.
 • Wanneer de SIG ook een mailinglijst opstelt, zal het SOP-bestuur dit ook doen.
 • Vertegenwoordigers van de SIG kunnen als “linking pin” deelnemen aan de SOP-eendaagse en tweedaagse bijeenkomsten (bijvoorbeeld twee personen per universiteit).

Wat betreft de EHON- en LNO2-activiteiten:

 • Deelnemers van de SIG kunnen zich opgeven voor het volgende ontwikkeltraject voor docentenopleiders (start in 2020).
 • Deelnemers van de SIG worden gestimuleerd te publiceren in het OvO.
 • Hoe kunnen we de OvO beschikbaar maken voor LNO2 leden?.

Wat verder ter tafel kwam:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Meer lezen