70:20:10. Waarschijnlijk heb je deze cijfercombinatie wel vaker gezien. Het staat voor 70% informeel leren, 20% werkplekleren en 10% formeel leren. Dit werkplekleren stond tijdens de afgelopen SOP 1-daagse centraal. Op donderdag 15 november zijn ik en vele collega’s afgereisd naar de Wageningen Universiteit. We hebben ons op die dag ondergedompeld in de wereld van werkplekleren.
Werkplekleren is een vorm van leren waarbij je ervaringen en situaties op de werkvloer gebruikt om te leren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door middel van intervisie, maar ook door het uitwisselen van ervaringen bij het koffiezetapparaat.
De dag begon met een wereldcafé rondom werkplekleren. In drie rondes bespraken we vraagstukken rondom werkplek leren. Hierbij stonden thema’s centraal als: Verschillende vormen van werkplekleren, leren van elkaar/community’s/professionele leergemeenschappen en Het organiseren van werkplekleren. Hieronder zie je een aantal resultaten per thema:
Na het wereldcafé zijn de certificaten uitgereikt aan de deelnemers van het EHON-ontwikkeltraject voor docentopleiders. Vier docentopleiders hebben het afgelopen jaar een ontwikkeltraject doorgelopen en dit is bekroond met de uitreiking van het bijbehorende certificaat. In 2019 zal er weer een groep docentopleiders starten. Mocht je interesse hebben, dan kun je hier meer informatie vinden.
De middag bestond uit verschillende workshops verspreid over de campus van Wageningen. Zo was er ondere andere een workshop over educational lab software (buddylab), het schrijflab, werkplekleren op afstand en het gebruik van MOOCs in lifelonglearning. De dag werd afgesloten met een aangename borrel.
De presentatie SOP 1 daagse Werkplekleren