Op hogescholen en universiteiten in Nederland worden geregeld studenten ingezet om onderwijs te verzorgen, bijvoorbeeld voor het geven van werkgroepen. Het is belangrijk om deze student-docenten goed voor te bereiden op hun taken, en om hun activiteiten te erkennen en waarderen. Daarom gaan Nederlandse HO-instellingen samenwerken om onderwijskwalificaties voor studenten te ontwikkelen. Dit vierjarige project, waar de UU penvoerder van is, ontvangt hiervoor 1 miljoen euro van OCW.
Meerwaarde student-docentschap
Het student-docentschap heeft meerwaarde voor zowel het onderwijs als voor de onderwijsgevende studenten zelf. Zo staan student-docenten dichter bij de student en spreken ze dezelfde taal, waardoor zij het perspectief van studenten vaak beter begrijpen. Student-docenten krijgen op hun beurt een kans om kennis te maken met het geven van onderwijs en kunnen zij aftasten of dat bij hen past. Bovendien weten we dat degenen die lesgeven, uitleggen en feedback geven daar zelf ook veel van leren (Hattie, 2011).
Daarnaast zou het student-docentschap interesse kunnen wekken voor een loopbaan in het onderwijs, wat aansluit bij het toenemende belang dat wordt gehecht aan goed docentschap in het HO. Zo is dit student-docentschap een van de vele bijdrages aan het erkennen en waarderen van diversiteit aan (academische) carrières in het HO.
Inhoud project
De kern van het project is het ontwikkelen van een aantal trainingen, toetsingsinstrumenten en een landelijke kwalificatiestructuur en -standaard. De bedoeling is daarbij dat de Nederlandse universiteiten en hogescholen elkaars behaalde kwalificaties erkennen, zoals dat bij de BKO en BDB ook het geval is. Allereerst wordt een literatuurstudie gedaan en een inventarisatie gemaakt bij de (deelnemende) Nederlandse HO-instellingen van de verschillende vormen van student-docentschap. Dit ter inspiratie en kennisdeling in het algemeen en ter onderbouwing van pilots van trainingsmodules voor student-docenten die worden ontwikkeld. Ook wordt een landelijke kwaliteitsstandaard gemaakt waarin de onderwijskwalificaties worden vastgelegd. De opzet van een peerreview met bijbehorende reviewinstrumenten completeert het geheel.
Landelijk erkende onderwijskwalificaties zijn voor docenten in het HO al gebruikelijk. Met dit project wordt de lijn in onderwijskwalificaties uitgebreid, startend bij studenten.
Bijdrage leveren?
Ben je docent of student of anderszins betrokken en wil je een bijdrage leveren aan dit project? Laat het dan weten aan Karin Smit (Onderwijsadvies & Training) of Rik Vangangelt (Centre for Academic Teaching).