Op 16 en 17 juni vond de SOP tweedaagse plaats bij de Tilburg University, met als thema ‘Onderwijsvernieuwing; op naar de toekomst’. We werden ontvangen in het prachtige gebouw CUBE.
De spits werd afgebeten door Jan Vermunt en zijn team met het project Professioneel leren en ontwikkelen van HO-docenten in de context van onderwijsinnovaties. We blijven graag op de hoogte. De keynote roept vragen op als: hoe kunnen wij als docentopleiders de professionalisering van docenten vormgeven zodat zij beter voorbereid zijn op innovaties en de rol die ze daar in spelen?
Vervolgens neemt Sander Bax van de Tilburg School of Humanities and Digital Sciencesin de neemt ons mee in een onderwijsinnovatieproject over blended learning. Hij laat een inspirerende aanpak zien met ruimte voor docenten.
Na de lunch hebben we de mogelijkheid om door te praten met Indira Day en Tim Stevens over het project Professioneel leren en ontwikkelen van HO-docenten in de context van onderwijsinnovaties. In de parallelsessie vertelt Gwendoline Somers van de Hasselt University hoe zij lessen hebben geleerd over blended learning tijdens de pandemie en hoe zij daarbij trouw blijven aan hun onderwijsmodel.
In de tweede ronde was het weer lastig kiezen, ditmaal tussen ‘Coaching for Learning, ‘Challenge-based learning vanuit het perspectief van docentprofessionalisering’’ en BKO: een toekomstbestendig kader’.
De donderdag werd afgesloten met een gezellig en lekker diner. Wat hebben we dat gemist: elkaar scherm- en mondkapjesloos uitgebreid spreken.
Op vrijdag (een tropische dag!) begon het programma met 2 rondes met workshops:
- In ronde 1 waren dat: ‘CoP’s in docentprofessionalisering’, het oefenen van de (BKO-) competentie “supervising students” m.b.v. een serious video game en het trainen van Learning Assistants in een flipped format.
- In ronde 2 waren dat: ‘Design lab voor vakontwikkeling’, ‘Docentontwikkeling voor UNL in 2032’ en een workshop over Impact onderzoek.
De daar op volgende key note van Tila Pronk (de Tilburgse docent van het jaar) kon door omstandigheden jammer genoeg niet doorgaan. In plaats daarvan hadden de Tilburgse collega’s een gezamenlijke werkvorm bedacht waarbij deelnemers hun allerbeste, meest succesvolle activiteit of werkvorm deelden die zij in hun sessies gebruiken (zie de bijlage voor de rijke oogst).
Aansluitend combineerden we een wandeling over de campus met picknicklunches en informatiesessies over Onderwijsinnovatie, technologie en gamification bij Tilburg Universiteit. Vervolgens werd in een laatste plenaire sessies gepolst over welke thema’s deelnemers een SOP-SIG willen vormen om kennis uit te wisselen: Challenge Based Learning, Impact van onderzoek, het uitwisselen van video’s, diversiteit & inclusie, BKO certificering, Toetsing en professionaliseringsaanbod voor student-/ learning assistents. Met het bedanken van de organisatoren voor een perfect georganiseerde en zeer inspirerende tweedaagse sloten we de bijeenkomst verrijkt en geïnspireerd af.
De sessies
Professioneel leren en ontwikkelen van HO-docenten in de context van onderwijsinnovaties: Wat werkt en hoe en waarom werkt het?
Jan Vermunt (TU/e, School of Education), Indira Day (UU, Faculteit Sociale Wetenschappen, Afdeling Educatie) & Tim Stevens (TU/e, School of Education)
Het ‘Exploring Blended Learning’- project in Tilburg School of Humanities and Digtal Sciences
Sander Bax (TiU, UHD en vice-decaan onderwijs bij Tilburg School of Humanities and Digital Sciences en Tilburg Center of the Learning Sciences)
In 2021-2022 heeft Tilburg School of Humanities and Digital Sciences een faculteitsbreed onderwijsinnovatieproject geïmplementeerd dat onderzoekt op welke manieren blended learning als effectief element binnen onze opleidingen zou kunnen functioneren, met name op de langere termijn. Dit innovatieproject is bedoeld als een centraal focuspunt dat allerlei andere initiatieven stimuleert en heeft de ambitie om een innovatieve onderwijscultuur te bevorderen binnen TSHD. Sander Bax zal in 2021-2022 de resultaten van het project presenteren en ons enkele ideeën aanreiken over de verdere ontwikkeling van Onderwijsontwikkeling en Innovatie bij TSHD en Tilburg University.
U-Hasselt onderwijsmodel versterken door blended leren
Gwendoline Somers (Hasselt University)
Coaching for learning
Ellen de Greef (Technische Universiteit Eindhoven)
Challenge-Based Learning: Een blik vanuit docentprofessionaliserings perspectief.
Eduardo Hermsen (Technische Universiteit Twente)
BKO: een toekomstbestendig kader
Emilie van Hooft (Tilburg University) en Anne-Marie van Hoof (Tilburg University)
CoP's in docentprofessionalisering
Sanne Schreurs (Amsterdam UMC) en Herma Roebertsen (Universiteit Maastricht)
Supervising vaardigheden oefenen in een serious video game
Hubertie Kroon (Wageningen University)
Voor de (BKO-)competentie “supervising students”, leek het ons leuk om te onderzoeken hoe we onze docenttraining meer blended kunnen aanbieden. Het gebruik van een serious game leek daarvoor geschikt. We hebben gekozen voor de tool H5P en dan het branching scenario. In dit branching scenario ziet de docent een video, met daarin een thesis student. De video is opgenomen vanuit first-person view, waardoor het voor de kijker lijkt alsof zij zelf de supervisor zijn van deze student. Vervolgens stopt de video op een aantal sleutelmomenten en moet de docent een keuze maken uit drie verschillende opties om het gesprek voort te zetten. Een daarvan is dan de ‘goede keuze’, waarna het gesprek verder gaat. Twee ervan zijn ‘niet de goede keuze’, waarna de docent een andere keuze moet maken.
In de workshop zal ik de game laten zien en over het maakproces vertellen. Daarna zou ik graag met elkaar uitwisselen of en hoe dit gebruikt zou kunnen worden bij de professionalisering van docenten binnen het hoger onderwijs.
Learning Assistants training in een flipped format
Marleen de Haan (Universiteit Twente) en Cornelise Vreman-De Olde (Universiteit Twente)
Ervaar een design lab voor vakontwikkeling
Ellen Torfs (Wageningen University) en Mieke Latijnhouwers (Wageningen University)
Docentontwikkeling voor UNL in 2032
Hetty Grunefeld (Universiteit Utrecht), Jaap Mulder (Groningen University) en Margje van de Wiel (Universiteit Maastricht)
De rectoren van de Universiteiten van Nederland heeft de Werkgroep Universitaire Onderwijskundige centra (WUO) om advies gevraagd: “Wij hebben een uitdagende visie op onderwijsvernieuwing, welke uitdagende visie op docentontwikkeling past daarbij?”
In deze workshop willen we met jullie creatieve en verrassende mogelijkheden bedenken om deze vraag te beantwoorden. Na een korte inleiding gaan we samen aan de slag om de schetsen van het toekomstige landschap van docentontwikkeling in te kleuren.
Workshop Impact onderzoek
Mandy Hollander (Erasmus Universiteit/Risbo)
Brainstorm "De beste werkvormen"
SOP community