Alweer het derde interview voor de EHON jubileumreeks! Dit keer sprak Marloes Luttikhuis met Diny Ebrecht, docentopleider aan de Open Universiteit, tot voor kort dan, want inmiddels is ze aan het genieten van haar pensioen. Een extra goede reden om terug te blikken op 10 jaar EHON.
Deskundigheidsbevordering als rode draad

Op de vraag wat haar het meeste enthousiast maakt in haar werk is het antwoord dan ook: “met mensen vanuit verschillende invalshoeken kijken hoe je tot een gezamenlijk resultaat kunt komen.” Een concreet voorbeeld hiervan is het aha-moment van een docent bij het (leren) maken van onderwijs; sommige richtlijnen zijn vanuit de theorie moeilijk te vatten; het mooiste is als de relevantie voor de praktijk echt ervaren wordt en de docenten inzien hoe werkwijzen meerwaarde hebben voor hun eigen onderwijspraktijk. Het interessante aan het werk van een docentopleider is dat het getrapt is; wij maken onderwijs om docenten te helpen goed onderwijs te maken.
Terugkijkend naar de afgelopen jaren is Diny vooral trots op de systematische en zorgvuldige manier waarop in 2007 in breed teamverband het BKO-traject is vormgegeven. Dat is nog steeds een goed fundament. Meer recent is ze trots op de (her)oprichting van een OU-brede klankbordgroep voor Studeren met functiebeperkingen/inclusief onderwijs. Door het afstandsonderwijs heeft de OU relatief veel studenten met beperkingen. Daar is vanuit de organisatie veel aandacht voor, alleen niet richting de docenten.
Omdat het OU-onderwijs in hoge mate is voor-gestructureerd, moet al in het ontwerp en onderwijsmateriaal rekening gehouden worden met de verschillende studeer(on)mogelijkheden van studenten. Docenten zijn daar vaak te weinig van op de hoogte.
De klankbordgroep was zo rond 2010 al eerder actief geweest maar door een reorganisatie in de la beland. De SOP-2 daagse 2017 in Den Haag over diversiteit en inclusiviteit was voor Diny de trigger voor het initiatief om de instellingsbrede klankbordgroep weer nieuw leven in te blazen. De afgelopen 2 jaar zijn er vanuit de klankbordgroep weer allerlei zaken opgepakt, zoals bijeenkomsten voor docenten over de omgang met studenten met autisme.
Digitale didactiek bestaat niet
De OU is volledig gericht op afstandsonderwijs, daarom des te interessanter om van Diny te horen hoe zij kijkt naar de ontwikkelingen in het onderwijs naar aanleiding van de coronasituatie.
Haar standpunt is: “didactiek is didactiek! Het maakt niet uit of je dit op papier of digitaal doet, je moet altijd nadenken over hoe je studenten laat leren en welke middelen je daarvoor kunt inzetten”. Aan het begin van de coronacrisis heeft de OU heel snel de Dd-guide ontwikkeld en gepubliceerd om expertise over het maken van online onderwijs met de collega-instellingen te delen. Online onderwijs is meer dan het omzetten van contactonderwijs naar communicatie vanachter een scherm, het is ook maken van onderwijsmateriaal dat geschikt is voor ‘asynchroon onderwijs ‘ dat is wel heel duidelijk geworden tijdens de lockdown situatie. Het wordt toch wel onderschat hoe snel je onderwijs kunt omzetten naar een online variant.
De ijzers onderbinden
In haar vrije tijd in het winterseizoen is Diny te vinden op de schaatsbaan, een hobby die ze meegenomen heeft vanuit haar jeugd in Overijssel. Ze is jarenlang actief geweest in het bestuur van de schaatsverening.
Waar schaatsen niet direct onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van Limburg, is het voor Diny ook een plek om anderen te ontmoeten, die veelal ook voor hun werk naar Limburg verhuisd zijn.
Naast schaatsen is tuinieren een andere grote hobby, zoals ze zelf aangeeft: “in plaats van pedagogiek had ik ook plantkunde kunnen gaan studeren.” Als de coronasituatie voorbij is wil ze het schilderen weer oppakken. Kortom, meer dan genoeg hobby’s om haar tijd mee te vullen!
Socratisch redeneren en de BKO
Diny herinnert zich nog goed dat ze rond 2000 door haar collega Willibrord Huisman (later bij RUN) voorgedragen werd. De SOP was op dat moment nog een vrij kleine groep, wat maakte dat het bijna voelde alsof ze door een ballotagecommissie moest om aan te mogen sluiten bij de SOP.
Diny kijkt met plezier terug op de SOP 2-daagses, dit waren echte uitjes, waarbij het ook leuk was om op bezoek te zijn in een andere stad of onderwijsinstelling. Door de jaren heen leer je steeds meer mensen kennen binnen SOP en ontstaat er een gemeenschapsgevoel. Nu wordt de SOP groter en groter en is de uitdaging om dat gemeenschapsgevoel vast te blijven houden en niet te groot te worden.
Het meest waardevolle van SOP is om te merken dat landelijke collega’s tegen dezelfde dingen aanlopen. Waarbij je zelf soms twijfelt aan je aanpak, is het erg nuttig om dit te kunnen delen, feedback van anderen te kunnen krijgen en ook geïnspireerd te raken door de aanpak van anderen. Eén activiteit die haar erg is bijgebleven is de kennismaking met de socratische dialoog als methode voor een interactief college tijdens een SOP-bijeenkomst in Tilburg. Daarnaast was ook de invoering van de BKO een centraal thema voor Diny als ze terugdenkt aan de afgelopen jaren bij de SOP. Het uitwisselen met andere instellingen was ook hier weer een waardevolle activiteit. Als advies aan de SOP-leden zou ze willen meegeven: “Bewaak het niveau van de BKO, er is een verschil tussen ‘vervolg’-professionalisering en de BKO; de BKO is echt een basiskwalificatie en dat zou zo moeten blijven.”
Zie, erken en waardeer inspanningen van docenten
Over de rol van docentopleiders in de toekomst heeft Diny een heldere visie; “verruim je blik en heb oog voor alle inspanningen die gedaan worden door vaak bevlogen docenten.” Professionalisering gaat verder dan een cursus of workshop, al is dat vaak waar als eerste aan gedacht wordt. Erkennen en waarderen van docenten zou veel verder moeten gaan. Diny hoopt dan ook dat er in de toekomst meer doorgroeimogelijkheden komen voor docenten, waarbij niet alleen de focus ligt op onderzoeksprestaties.
Dillema’s op dinsdag:
Trainer of adviseur?
Trainer; al kan het één niet zonder het ander!
SOP 1-daagse of SOP 2-daagse?
Zeker weten de SOP-2 daagse, vooral vanwege ruimere tijd die er dan is voor de informele uitwisseling.
Biggs of Bloom?
Bloom, dat beschouw ik als de basis.
Artikel lezen of een video bekijken?
Ligt aan de kwaliteit van de video; bij het lezen van een artikel kun je zelf meer de accenten leggen.
Webinar of live bijeenkomst?
Live bijeenkomst dit geeft meer de totaalervaring dan een webinar. Voor de inhoud maakt de vorm niet uit, maar voor het sociale aspect werkt een live bijeenkomst beter.
Dit is het derde interview in de reeks “interviews met docentopleiders”. Lees ook het interview met Riekje de Jong en het interview met Harry van de Wouw.