“Samenwerken met collega’s om samen tot een product te komen en op basis daarvan aan de slag te gaan met docenten” een interview met Marleen de Haan

Dit is het vijfde interview on de reeks: Interviews met docentopleiders. Deze keer is Marleen de Haan van de UTwente geïnterviewd.

Voor degenen die je nog niet kennen; kun je jezelf en je werk in een paar zinnen omschrijven:

Mijn naam is Marleen de Haan en ik werk inmiddels vier jaar als onderwijskundige bij het Centre of Expertise in Learning and Teaching van de Universiteit Twente. Ik ben deels centraal werkzaam en deels gedetacheerd in één van de faculteiten. In mijn centrale tijd ben ik voornamelijk bezig met trainen en beoordelen binnen het BKO-traject. In de faculteit ben ik onderwijskundige voor de Health-opleidingen en daarmee het aanspreekpunt voor vragen van docenten en projecten op het gebied van onderwijsontwikkeling. In mijn vrije tijd lees ik graag; van thrillers tot romans en natuurlijk kinderboeken samen met mijn twee zoons. En als het kan ga ik ook graag de natuur in, in het weekend of op vakantie, om een lekkere wandeling te maken.

Je hebt vorig jaar deelgenomen aan het EHON docentopleiders-traject; kun je daar iets meer over vertellen?

Ik vond het traject heel waardevol. Vooral omdat je met een groep collega’s van andere instellingen begint aan dit traject en er tijdens het traject heel veel tijd is voor uitwisseling. Daarnaast was het werken in duo’s een echte meerwaarde voor mij. Tijdens het traject heb ik veel afstemming gehad met mijn maatje en dat is eigenlijk ook na het traject zo gebleven. We gaan zelfs samen wat oppakken rondom het thema beoordelingsgesprekken BKO. 

Daarnaast heb ik het traject gebruikt om te reflecteren op mijn competenties en te ontdekken waar nog mogelijkheden zijn voor ontwikkeling. Een van mijn leerpunten was bijvoorbeeld zichtbaarheid en dit heb ik meteen concreet gemaakt door een workshop te geven op de SOP 2-daagse in Tilburg!

Wat maakt jou het meest enthousiast in je werk?

Het contact met docenten en collega’s. Samenwerken met collega’s om samen tot een product te komen en op basis daarvan aan de slag te gaan met docenten. 

Wat houdt je de laatste tijd bezig? (op werkgebied)

Momenteel zijn we binnen CELT bezig met het herontwerp van de BKO. Daarnaast ben ik producteigenaar van een aantal trainingen rondom het thema begeleiden, daar ben ik voortdurend bezig met (door)ontwikkeling. 

Dillema’s op dinsdag (en ja dit interview was echt op dinsdag :):

Trainer of adviseur?
Moeilijk, maar als ik moet kiezen ga ik op dit moment voor trainer. In mijn vorige werk had ik meer een adviesrol, maar op de UT heb ik mijn trainersrol wat meer opgepakt. Het in gesprek zijn, de faciliterende rol, dat spreekt me op dit moment het meeste aan.

SOP 1-daagse of SOP 2-daagse?
Ik ga voor de 2-daagse, vooral omdat je er dan echt even helemaal uit bent en ook de mogelijkheid hebt om je collega’s wat beter te leren kennen.

Biggs of Bloom?
Ik ga direct voor Biggs, vanwege de constructive alignment. En als ik dan ook nog wat toe mag voegen dan zou ik Bloom willen aanvullen met Miller. Binnen de opleidingen waar ik voor werk merk ik dat het makkelijker is om vanuit competenties de vertaalslag naar Miller te maken.

Artikel lezen of een video bekijken?
Een artikel lezen, omdat het dan makkelijker is om het te scannen en aantekeningen te maken. Dit geeft me meer overzicht dan het kijken van een video.

Webinar of live bijeenkomst?
Dat vind ik een lastige, het voordeel van een webinar is dat je het terug kunt kijken, maar je mist dan vaak wel de uitwisseling met collega’s. Dus afhankelijk van het doel; informatie overdracht of interactie.

Dit is het vijfde interview in de reeks “interviews met docentopleiders”. Lees ook het interview met Daan Romein, het interview met Dinny Ebrecht, het interview met Riekje de Jong en het interview met Harry van de Wouw

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Plaats een reactie

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u ermee instemt. Meer lezen